• +40-249-485.020
  • primariacrampoiaolt@yahoo.com
  • Bine ati venit pe siteul nostru !

    Comuna Crampoia este situata pe drumul judetean 541 A Mihaiesti - Potcoava, in partea central - estica a judetului la o distanta de 40 km de orasul Slatina, resedinta de judet si are o suprafata de 3856 ha, adica circa 39 kmp, ceea ce reprezinta 0,7 % din suprafata judetului.

    Aspecte administrative
    Comuna Crimpoia este situata in partea central - estica a judetului Olt, la circa 40 km fata de Municipiul Slatina, resedinta judetului Olt.
    Comuna are un numar de 3850 locuitori si este compusa din doua sate :
    - satul Crimpoia, resedinta comunei, cu un numar de 2800 locuitori
    - satul Buta, situat la 3 km de satul resedinta , cu un numar de 1050 locuitori
    Satul Crimpoia, cunoscut sub numele de Cirpoi, apare atestat pentru prima data in Hrisovul lui Neagoe Basarab din 23 iulie 1512.Toponimul " CRIMPOIA " vine de la textura initiala a comunei, care se prezenta sub aspectul unor catune dispersate - crimpeie.Aceste catune s-au extins treptat, s-au alaturat ivindu-se necesitatea unificarii lor sub o singura denumire. Astfel, de la caracterul acestor catune, comuna s-a numit Crimpoia.
    Localitatea este strabatuta de paraul Dorofei, iar in partea de est a localitatii, hotar cu comuna Ghimpeteni, se afla raul Vedea.

    Amplasare geografica si relief.
    Comuna Crampoia este situata pe drumul judetean 541 A Mihaiesti - Potcoava, in partea central - estica a judetului la o distanta de 40 km de orasul Slatina, resedinta de judet si are o suprafata de 3856 ha, adica circa 39 kmp, ceea ce reprezinta 0,7 % din suprafata judetului.
    Se invecineaza in partea de nord cu comuna Serbanesti, in partea de vest cu Campia Boianului, in partea de sud cu comuna Nicolae Titulescu, iar in partea de est cu comuna Ghimpeteni.
    Teritoriul comunei Crimpoia este intersectat de meridianul de 24 grade 43 secunde 16 min. longitudine estica si paralela de 44 grade 17 secunde 29 minute latitudine nordica.Este asezat in Campia Boianului cat si in lunca raului Vedea si lunca raului Dorofei, intr-un teren de plan cu variatii de cote cuprinse intre 120-144 m, usor inclinat de la vest la est si cu variatii mai mici de cote pe firul vailor. Ca urmare a pozitiei sale geografice, comuna Crimpoiase situeaza intr-o regiune cu un relief neted, dar usor valurit, cu clima temperat - continentala, cu soluri fertile care asigura recolte bogate. Comuna este asezata la o altitudine medie de 130 m. Teritoriul comunei face parte din unitatea de campie si anume Campia Romana, fiind situat pe interfluviul dintre Olt si Vedea.
    Comuna Crimpoia, asezata pe interfluviul Olt-Vedea constituie prelungirea sud-vestica a Campiei piemontane a Cotmenei si corespunde capatului vestic al culoarului Calnistei. Ca forme de relief pe teritoriul comunei pot fi intalnite : campia, lunca, versantii.
    Campia ocupa cea mai mare parte din teritoriul comunei si corespunde cu o parte din Campia Boianului.
    Lunca este o unitate geografica bine individualizata fata de regiunule vecine. Fata de campie, lunca este mai coborata cu 20 m. Ea ocupa teritoriul din estul comunei si partea centrala.
    Versantii reprezinta o adevarata treapta de relief care face legatura dintre campie si lunca.

    Reteaua hidrografica
    Din analiza hartilor hidrografice rezulta ca reteaua hidrografica de pe teritoriul comunei este reprezentata de raul Vedea si de afluentul sau Dorofeiul. Ele asigura drenajul intregului teritoriu, dar exista si sectoare lipsite de drenaj in Campia Boianului.
    Raul Vedea constituie limita de est a comunei pe o distanta de 4 km. Paraul Dorofei strabate comuna pe directia nord-vest, sud-est pe o distanta de circa 6 km. Dorofeiul reprezinta principalul colector al vailor din zona, din aceasta cauza in anul 2005 a cunoscut o crestere foarte mare a debitului sau, provocand mari inundatii.Raurile de pe teritoriul comunei si-au sapat pietrisurile si nisipurile de terasa, albii cu maluri abrupte. Asa se intalneste la Vedea si chiar la Dorofei si Braneasa.
    Pe cursul paraului Dorofei apar martori de eroziune, cursuri de apa parasite, iar in buclele de meandru s-au format mici plaje ca in cazul raului Vedea. In zona numita Rentea, situata la nord-vest de vatra satului Crimpoia, se afla o mlastina care se datoreste panzei de apa freatica aflata la mica adancime. Ea a fost in mare parte colmatata cu materiale aduse prin spalare de pe versanti.
    Elementele lacustre pe teritoriul comunei ocupa suprafete mici. Intr-o zona joasa de pe teritoriul satului Buta, situat chiar in vatra satului, se afla Lacul Barbului care se alimenteaza din apele provenite din precipitatii. Pe valea paraului Braneasa la nord de comuna se afla un lac de natura autropica construit in anul 1968.

    Cai de transport
    Comuna Crimpoia este situata pe drumul judetean 546 A Mihaiesti -Slatina. Nu are legatura feroviara, prima statie de cale ferata Potcoava aflandu-se la 24 km, nord de comuna. Mai poate fi deservita si de statia Mihaiesti situata la circa 25 km, sud de comuna.

    Dezvoltarea economica
    Avand in vedere asezarea geografica a comunei Crimpoia, intr-o zona de campie, precum si conditiile de clima si solurile existente aici s-a dezvoltat o viata economica intensa axata pe exploatarea agricola a terenului respectiv.
    Teritoriul agricol este comasat in jurul satelor componente : Crimpoia si Buta.Suprafata totala a terenului arabil numara 3490 ha, cultivat cu grau pe 1600 ha, porumb pe 1000 ha, orz pe 50 ha, si floarea-soarelui pe 450 ha.
    Forta de munca calificata este de 1600 persoane cu calificare in domeniul confectiilor, constructiilor, panificatiei si tamplariei.
    In prezent, unul din cei mai importanti intreprinzatori din comuna este S.C. DINAMIC PROD COM SRL, care are ca principala ramura de activitate confectiile.In cadrul fabricii de confectii lucreaza 300 de angajati. Pe langa aceasta fabrica de confectii SC DINAMIC PROD COM SRL, mai are o brutarie cu 20 angajati si o moara cu 5 angajati.

    Pe teritoriul comunei mai au puncte de lucru si alte societati comerciale si agricole, precum:

    • S.C PAULIX SRL - avand ca principala ramura de activitate comertul
    • S.C. MARC PLANT SRL - avand ca principala ramura de activitate comertul
    • S.C. BANCU RAZVAN SNC - avand ca principala ramura de activitate Comertul
    • S.C. CORNETO SRL - avand ca principala ramura de activitate comertul
    • S.C. CONVIR SRL - avand ca principala ramura de activitate comertul
    • S.C. OLT WAM SRL - avand ca principala ramura de activitate comertul
    • S.C. STEAUA DE AUR SRL -avand ca principala ramura de activitate agricultura
    • S.C. SAVU LAL SRL - avand ca principala ramura de activitate agricultura
    • S.C. OLTEANU CONSTANTIN SRL - avand ca principala ramura de activitate comertul
    • S.A. ALDESTI - societate agricola
    • S.A. COTORGA - societate agricola
    • S.A. BUTA - societate agricola
    • S.A. CERES - societate agricola
    • S.C SAVU LAL - societate agricola

    A doua indeletnicire a oamenilor este cresterea animalelor, fiind favorizata si de prezenta pasunilor si furajelor din comuna Crimpoia, in prezent ajungand sa se creasca 13.000 pasari, 460 bovine, 200 caprine, 850 ovine, 1.200 porcine, 240 cabaline, 400 familii de albine si peste 200 magari.
    Dezvoltarea economica a comunei alaturi de caracteristicile fizico-geografice, dovedesc ca exista posibilitati de sistematizare.

    Patrimoniul cultural si arhitectonic
    La nivelul localitatii se afla castrul roman Ghioca, in zona numita Cetate in partea de est, care dateaza din perioada stapanirii romane si a facut parte din Limes Transalutanus.De asemenea ca vestigii ale trecutului sunt cele doaua maguri situate in zona Rentea in partea de nord a comunei,elemente de patrimoniu de o valoare istorica incontestabila.
    In cadrul comunei Crimpoia exista 2 institutii de cultura : Biblioteca Comunala si Caminul Cultural.Biblioteca comunala ofera cititorilor de diverse varste si profesii ai comunei un numar de 8111 volume. Prin colectiile sale, prin activitatile destinate micilor cititori, prin raftul special destinat cititorilor, biblioteca publica este laboratorul formarii lor.
    Locuitorii comunei au posibilitatea sa-si petreaca timpul liber participand la activitati cultural-artistice si sportive, sau de largire a orizontului cultural stiintific.

    Institutii de ocrotire a sanatatii
    In domeniul ocrotirii sanitare, in comuna se urmareste ridicarea nivelului de cultura sanitara a intregii populatii. In comuna sunt :
    - doua cabinete medicale umane individuale
    - un cabinet stomatologic
    - un Centru de Permanenta Fix
    - un punct desfacere farmaceutic
    - un centru de ambulanta

    Institutii de invatamant
    Un rol important in educarea tineretului si a celorlalti cetateni ai comunei il are scoala care reprezinta factorul principal de cultura si civilizatie. In comuna exista 2 scoli :
    - una in satul Buta unde invata elevi, condusi de 4 cadre didactice si 30 prescolari condusi de o educatoare.
    - una in satul Crimpoia, in cadrul careia invata 500 elevi. Ei isi desfasoara activitatea sub indrumarea unui colectiv de 43 cadre didactice.
    Prescolarii sunt antrenati la activitati din cele mai diverse de cele 5 educatoare.
    In cadrul S.A.M. CRIMPOIA exista si o clasa profesionala , elevii fiind pregatiti in domeniul confectiilor.

    Specific regional/local
    Comuna Crimpoia cu o putere economica in plina afirmare se situeaza printre comunele fruntase ale judetului Olt, atat sub aspectul gradului de modernizare, cat si sub aspectul cresterii nivelului material si spiritual al locuitorilor. Aceasta se datoreste asezarii sale geografice in Campia Boianului tinut cu clima temperat-continentala, cu soluri fertile care asigura recolte bogate.
    Conditiile fizico-geografice ale comunei Crimpoia, dezvoltarea sa economica actuala si viitoare, nivelul material, social si cultural ridicat al populatiei sunt premise care usureaza actiunea de sistematizare a comunei.

    Institutiile publice,agentii economici si un mare numar familii din comuna sunt conectate la internet prin intermediulcompaniilor de telefonie fixa si mobila, in special Romtelecom.

    Declaratii de avere
    Nota: Documentele sunt in format PDF si necesita instalarea aplicatiei gratuite Adobe Acrobat Reader pentru vizualizare si tiparire
    CITESTE MAI MULT
    Declaratii de interese
    Nota: Documentele sunt in format PDF si necesita instalarea aplicatiei gratuite Adobe Acrobat Reader pentru vizualizare si tiparire
    CITESTE MAI MULT

    TOP